Template Image 2

Geschiedenis van de school

Een korte geschiedenis van de school :

de school geschiedenis vd schoolDe o.b.s. Jan Ligthart is ontstaan uit de vroegere Stationstraatschool. Deze school werd afgebroken en de ruimte doet nu dienst als parkeerplaats. De "Jan Ligthart" is een openbare basisschool. In 1955 werd het schoolgebouw aan de Netweg geopend. Het kreeg de naam van een beroemde Nederlandse pedagoog uit het begin van de 20e eeuw: "Jan Ligthart". Jan Ligthart is nog steeds interessant, omdat hij in de eerste plaats een "intuïtieve" pedagoog was. Met andere woorden: hij gaat nooit uit van pasklare antwoorden en zet je zelf ook aan het denken.
In zijn werk straalt altijd het vertrouwen in kinderen en zijn kritische kijk op de volwassen opvoeders en met name de "wetenschappelijke" opvoeders. Omdat hij gevoel voor humor had, is het altijd de moeite waard om iets van hem te lezen.
Jan Ligthart is de bedenker van Ot en Sien. Ot en Sien zijn dan ook onlosmakelijk verbonden met de school. Overal zie je afbeeldingen van deze twee figuren terug. Ook zijn ze een aantal jaren geleden gekozen als thema voor de jaarlijks terugkerende corsowagens.

In 1985 is de "Jan Ligthart" in Appingedam in het kader van de wet op primair onderwijs gefuseerd met kleuterschool "Bambi" en zo ontstond o.b.s. Jan Ligthart. In augustus 2002 is de school verhuisd naar de huidige locatie. Het gebouw heet: "Olingertil" en hierin zijn tevens een peuterspeelzaal en een naschoolse opvang gevestigd.
Door een enorme toename van het aantal leerlingen heeft de gemeente 2 extra noodlokalen naast de school geplaatst. In de nabije toekomst zal het huidige schoolgebouw permanent worden uitgebreid met extra ruimtes en zullen de noodlokalen weer verdwijnen. Het nieuwe gebouw staat in de nieuwbouwwijk Oling en heeft een open locatie.
De school heeft nog ruim de mogelijkheid om uit te breiden. Er is een groot schoolplein met veel speelmogelijkheden voor jong en oud.